În perioada cuprinsă între sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970, gheaţa de pe Mont Blanc şi de pe munţii din jur acoperea o suprafaţă de 375 de kilometri pătraţi.
Până la sfârşitul lui 2000, suprafaţa s-a redus la 275 de kilometri pătraţi.
Cercetarea a fost efectuată de Marie Gardent şi colegii săi de la Universitatea Savoie, iar rezultatele au fost prezentete în cadrul întâlnirii şriinţifice a organizaţiei American Geophysical Union.
Studiul a monitorizat rapiditatea cu care se topesc gheţarii montani din Elveţia, Austria, Slovenia, Germania, Franţa şi Italia ca urmare a schimbărilor climatice. Mai bine de 600 de gheţari au fost analizaţi, printre care şi cei de pe masivele Ecrins, Belledonne, Vanoise, Ubaye, Grande Rousse Arves şi Mont Blanc.
Analiza s-a bazat pe compararea pozelor făcute de la an la an, a hărţilor şi a imaginilor din satelit. În urma acesteia s-a constat că, în ultimii 40 de ani, gheţarii din Alpii francezi au pierdut 26% din supraţa de întindere.
Totuşi, retragerea gheţarilor din Alpii francezi nu este uniformă. Cea mai mare topire a fost înregistrată în sectoarele sudice, unde precipitaţiile sunt din ce în ce mai rare, iar temperaturile mai mari. De exemplu, în masivul Belledonne, gheţarii au dispărut aproape în totalitate, iar în zona masivului Ecrins, retragerea gheţarilor este de trei ori mai accelerată decât pe Mont Blanc.
Sursa: BBC